2014. április 17., csütörtök

A magyar költészet napja

József Attila, nagy magyar költőnk születésének dátuma 1905. április 11-e, s ezt a dátumot jelölték meg a magyar költészet napjaként. 1964 óta ez a nap egyben a  magyar költészet  napja. József Attila  így vall a műalkotás nyújtotta élményéről: „szép  a forrás- fürödni abban!” S valóban a vers képes a maga tömörségével egyetlen szóba  belefoglalni az érzelmeit, és a fogalmait, s ezáltal átformálja látásunkat, hallásunkat, érzéseinket, beszédmódunkat, sőt olvasási rendszerünket is.

Ebben a törékeny, békétlen békében, amelyben élünk, egyre több az emberhez méltó, megoldásra váró feladat, jogosan vetődik fel a kérdés: kell-e a vers? Nem lehet vitás: igen, kell! Mert a vers táplálja bennünk a reményt: “Megládd, megint futunk a berken át, feledve a tél jegét!”. Szeretni tanít, mert egy kicsit elfelejtettük, hogy: “Szeretni jöttünk a világra magunk és mások boldogságára”.

A Belső Tűz Egyesülete ezen jeles alkalomból rendezte meg költészeti napi programját, melyre a   Kedvenc művem”, „Kedvenc költeményem” felolvasásával ill. előadásával lehetett jelentkezni. Meghívásunkra több iskola jelezte részvételét a programunkra, ezzel is emelve műsorunk színvonalát.  A programon elhangzottak zenés-énekes előadások, szép magyar versek, cigány- és magyar népmesék is. 
diákok előadásai a felkészítő tanáraik nagyszerű pedagógiai munkájának ékes bizonyítéka. 

A programon részt vettek a: Kenderföldi-Somági Általános Iskola, Felsőszilvási Általános Iskola, Nagy László Gimnázium, Gagarin Általános Iskola, a pécsi Gandhi Gimnázium, a Sásdi Faodú Egyesület, a KOK Szakközépiskola és a Napfény Tanoda diákjai. 

Minden kedves Előadónak, Felkészítő Tanárnak ezúton is köszönjük a részvételét.

Nincsenek megjegyzések: