2014. január 31., péntek

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA


 A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. 
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

A kultúra elemei

A tanodában a január 20-ai hét a magyar kultúra hetéről szólt. A délutáni foglalkozásokon közösen készültünk a magyar kultúra napjára: megismerkedtünk a kultúra elemeivel, megtudtuk, hogy a Túró Rudit és a kakaós csigát hiába keresnénk más országok boltjaiban, nem találnánk rá, ugyanis tipikusan magyar étel. Szintén, mi magyarok főzünk lecsót, csibepaprikást, de édesanyánk vagy nagymamánk süt csak képviselő fánkot, Dobos-tortát vagy Rigó Jancsit. A gyufa, a helikopter, a golyóstoll, de még a C-vitamin is magyar feltalálók nevéhez fűződik. A számítógép feltalálójának atyja, Neumann János, az anyák megmentője, Semmelweis Ignác, a Rubik-kocka feltalálója, Rubik Ernő is kis hazánk híres szülöttjei. 


Nincsenek megjegyzések: