2011. május 3., kedd

Közös Mese

A játék leírása: A játékosok körben ülnek. Az a feladat, hogy együtt, közösen írjanak egy mesét. A csoportvezető elkezdi, a csoporttagoknak kell folytatnia. Akinek a labdát dobják, annak kell folytatnia, így mindenkinek mindig figyelnie kell, hiszen sosem tudhatja, hogy mikor kerül hozzá a labda. Épp ezért érdemes előre leszögezni, egy ember többször is megkaphatja a labdát. Mindenki azt, és annyit mond, amit és amennyit akar, de természetesen a már elkezdett történetet kell folytatnia. A történetet a csoportvezető kezdi, ő dobja el a labdát is először. A kezdés legyen semleges, és ne adjon különösebb támpontot arra, hogy hogyan folytatódjon a történet. Érdemes ismert mesekezdéseket használni, például „hol volt, hol nem volt, volt egyszer…” Ha kész a mese, érdemes megbeszélni, ki milyennek látja, ki hogy módosított volna rajta, kinek mit jelentett (Benedek, 1992).

Az elátkozott mese...

Egyszer volt, hol nem volt…

Volt egyszer egy messzi-messzi királyság. A királyság nagyon gazdag volt. Élt ott a király, a királynő és a hét fiuk.

Az egyik fiút Lacinak hívták. A hét királyfi nagyon jóban volt egymással. Szerették egymást, ám amikor felnőttek elváltak útjaik. Egyre messzebb kerültek egymástól. Aztán két év múlva felhívták egymást, ihatnának-e egy Hellt!? Végül találkoztak, de csak hat fiú jött el. Mind a hatan jól szórakoztak, aztán haza mentek és lefeküdtek aludni.

A hetedik fiú elment horgászni és megfulladt. A hat testvér elment felkutatni a hetediket. Sajnos nem találták meg. Majd kiderült, hogy a hatodik testvér nem halt meg, csak a hat másik királyfi a Helltől hallucinált. Később rájöttek, hogy nem a Helltől, hanem a cannabistól hallucináltak. Másnap kipróbálták a kokaint. Miközben ők hatan kokóztak, a hetedik véletlenül rájuk talált. Az örömtől sírva haza szaladtak. A király is nagyon örült nekik.

A szomszédos országban élt egy gyönyörű szép hercegnő. A második fiú és a hercegnő egymásra találtak. Össze is házasodtak és nagy lakodalmat csaptak. Az ifjú ara szomorúan döbbent rá, hogy a férje különböző függőségekben szenved és, hogy mégsem volt jó ötlet a házasság. Erre aztán elváltak. A királykisasszonyt meglátogatta egy boszorkány. A boszorkány egy alkut ajánlott neki. Ha kap a boszorkány 100 aranyat megígéri, hogy leszoktatja a káros szenvedélyekről a királykisasszony ex férjét. Erre az apjuk, a király nagy haragra gerjedt, a hét fiú megijedt a királytól. A boszorkány rájött, hogy megzavarta a királyság boldog hétköznapjait. Elfogatta a király a boszorkányt és annyi feladatot adott neki, hogy mindennap kora reggeltől késő estig dolgozott. Egyik este haza ment, majd reggel nem ment vissza dolgozni a boszorkány. A király ezt megtudta és elküldte mind a hét fiát hozzá. A boszorkány halálos átkot küldött a királyra. A király sejtette, hogy a boszorkány valamit forgat a fejében. A királynak már nagyon elege volt ebből a folytonos viaskodásból a semmiért. Úgy döntött békét kötne a boszorkánnyal, ha az szerez mind a hét fiának világszép királykisasszonyokat. A boszorkány és a király kibékültek, de a boszorkány nem tudott világszép királykisasszonyokat szerezni.

Ezért a királyfik agglegények maradnak életük végéig. Magukra maradtak és a király mellett éltek tovább. Egyszer a Laci nevű királyfi nagyon rosszul volt és másnapra meghalt. A hat királyfi elmentek Laci temetésére. Csakhogy nem kellett temetésre menniük, mert rájöttek, hogy nem halt meg és boldogan éltek, míg meg nem haltak a királyi párral együtt.





Nincsenek megjegyzések: